Witajcie,
na rynku można spotkać wiele smaków ptasiego mleczka ale takiego chyba nie ma (jeśli jest to mnie poprawcie). Przyrządzając słodycze w domu można łączyć dowolne smaki. Zamarzyło mi się połączenie czekolady i banana w ptasim mleczku. A dzisiaj przed Wami rezultat mojego eksperymentu:) Moje Ptasie mleczko ma ponad dwa razy mniej kalorii niż to sklepowe!
Wartości odżywcze (do przeliczenia użyłam słodzika w postaci cukru) : 100 g – 211 kcal w tym: B:10 g; W: 17,6; T: 10,6 g.
Składniki
Warstwa bananowa
– 2 białka
– 10 g słodzika/cukru
– 4,5 g żelatyny
– 25 ml zimnej wody
– pól banana
– 2-3 łyżki mleka
Wykonanie
Do kubeczka wlewamy wodę oraz wsypujemy żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy aż spęcznieje. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru/słodzika. W rondelku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Banana blendujemy na płynną masę z dodatkiem mleka. Powoli dodajemy do białek cały czas miksując. Na koniec bardzo powoli wlewamy żelatynę. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Warstwa czekoladowa
– 2 białka
– 10 g słodzika/cukru
– 4,5 g żelatyny
– 25 ml wody
– 2 łyżeczki kakao
Wykonanie
Przygotowujemy podobnie jak warstwę bananową. Jednak kiedy ubijemy białka z cukrem następnie wsypujemy kakao a na koniec żelatynę przygotowaną w taki sam sposób jak na warstwę bananową. Masę przelewamy na warstwę bananową i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Polewa
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 50 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 50 g gorzkiej czekolady
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie obtaczamy w niej kawałki ptasiego mleczka.
Ważne aby polewa nie była zbyt gorąca, ponieważ będzie topić nasze ptasie mleczko. Najlepiej kiedy jest lekko gęsta. Deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
W.