Witajcie,
przepis na “Kokosowe Brownie” powstał z miłości do kokosa i czekolady – to według mnie połączenie idealne. Ciasto nie zawiera białej mąki a dodany przeze mnie miód można pominąć lub zastąpić. Mimo, że nie należy do grupy ciast bardzo FIT to wspaniale wpasuje się w dni kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego a nie chcemy zajadać się sklepowymi słodyczami pełnymi syropów, polepszaczy i ulepszaczy:) Wartości odżywcze: 100 g – 359 kcal w tym: B:9,8 g; W: 22,3 g; T: 25 g.
Składniki
– 5 łyżek mąki owsianej
– 4 jajka
– 2-3 łyżki cukru/słodzika
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– 2 łyżki miodu
– 50 g wiórków kokosowych
Wykonanie
Olej kokosowy, cukier/słodzik oraz miód rozpuszczamy w rondelku cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy pokruszoną tabliczkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Kolejno dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Brownie najlepiej smakuje kiedy przez noc będziemy je przechowywać w lodówce.
Smacznego!
W.