przepisy

Przepis #95 FIT “Krówka” – bez glutenu

Witajcie, 
przechodząc na dietę pewnie myślałaś, że musisz pożegnać się z kremowymi ciastami i innymi słodkimi wypiekami. Też tak kiedyś sądziłam, dlatego postanowiłam je “odchudzić” by ich zjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie “Krówka” bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal w tym: B: 81,3 g; W: 17,7 g; T: 2,2 g. 


Składniki
Biszkopt
– 4 jajka
– 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej
– 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej
– 2-3 łyżki cukru/słodzika

Masa “krówkowa”
– 120 g daktyli namoczonych we wodzie

Biały krem
– 600 ml jogurtu greckiego
– 3 łyżki cukru/słodzika

Dodatkowo
– kilka kostek startej gorzkiej czekolady




Wykonanie
Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym na misce tak by odsączyła się z niego serwatka/woda. 


Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

Masa “krówkowa”
Daktyle odsączamy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy je na gładka, jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzony biszkopt.

Biały krem
Jogurt zdejmujemy z ręcznika papierowego i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy cukier/słodzik i łączymy z jogurtem. Tak przygotowany krem wykładamy na masę “krówkową”. 

Wierzch posypujemy startą czekoladą. 

Smacznego!
W. 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *