Przepis #110 Pulpety z ciecierzycy w sosie pieczarkowo – koperkowym

Witajcie,
wiecie jak w łatwy i smaczny sposób przemycić strączki do naszej diety? Można z nich zrobić pulpety:) Dzisiaj mam dla Was pomysł na pulpety z  ciecierzycy z suszonymi pomidorami podane z makaronem i sosem pieczarkowo – koperkowym. Pulpeciki mają bardzo ciekawy smak a pomidory przełamują delikatny smak ciecierzycy. Warto spróbować!


Składniki (2-3 porcje)
Pulpety
– 100 g ciecierzycy
– 30 g suszonych pomidorów
– odrobina natki pietruszki
– pieprz

Sos pieczarkowo – koperkowy
– 300 g pieczarek
– pól cebuli czerwonej 
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 
– odrobina koperku
– sól, pieprz, wędzona papryka słodka, czosnek
Dodatkowo
– makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy (ja wybrałam kukurydziany)

Wykonanie
Pulpety
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę a następnego dnia gotujemy według przepisu. Po ugotowaniu pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Pomidory kroimy w kostkę a natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do ciecierzycy i całość dokładnie blendujemy. Można delikatnie przyprawić pieprzem lub innymi przyprawami (moje pomidory były już solone więc nie dodawałam więcej soli). Z tak powstałej masy tworzymy kulki.



Sos 
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę oraz  podsmażamy na odrobinie oleju. Dolewamy wody tak by powstał sos. Jogurt mieszamy z mąką a następnie dodajemy do pieczarek. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Całość chwilę podgrzewamy. Dodajemy także posiekany koperek. W międzyczasie makaron gotujemy według przepisu. 



Pulpeciki nie muszą być ani podsmażane ani gotowane. Można je jeść od razu po zrobieniu. Są świetną alternatywą dla mięsnych pulpecików;)



Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *