Witajcie, bardzo lekka pianka inspirowana cukierkami truskawkowo-waniliowymi Mister Ron. Ciasto składa się z jogurtu, galaretki oraz żelatyny. Jest bardzo proste w przygotowaniu – zrobisz je bez użycia miksera. W przepisie podałam galaretkę bez cukru ale jeśli nie masz takiej pod ręką możesz wykorzystać zwykłą. Ciasto jest idealne na zbliżające się ciepłe dni!
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Całe ciasto: 997 kcal w tym: B: 70 g W: 113 g T: 8 g
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa na 0,5 l wody bez cukru
- 4 łyżki ksylitolu
- 30 ml gorącej wody
- 7 g żelatyny
- 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
Formę wyłóż folią spożywczą. W 30 ml gorącej wody rozpuść żelatynę i zostaw do wystudzenia. 200 ml jogurtu przełóż do miski wymieszaj. Dodawaj powoli wystudzoną żelatynę. Masę dokładnie wymieszaj, wylej do formy i włóż do lodówki aż stężeje (min. 1 godzinę).
W tym czasie galaretkę rozpuść w 100 ml gorącej wody i zostaw do wystudzenia. 200 ml jogurtu przełóż do miski i dodaj 2 łyżki ksylitolu – wymieszaj. Dodaj powoli wystudzoną galaretkę i wymieszaj. Wylej masę na zastygniętą jasną warstwę. Całość schłodź w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto delikatnie wyjmij z formy. Przygotuj polewę. Mleko podgrzej, przelej do miseczki i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści a następnie polej ciasto.
Deser możesz dodatkowo udekorować kawałkami na przykład świeżych truskawek.
Smacznego!
Weronika.
Wyglada oblednie, pycha 🙂