Przepis #352 Truskawkowo-jogurtowa pianka (FIT Mister Ron)

Witajcie, bardzo lekka pianka inspirowana cukierkami truskawkowo-waniliowymi Mister Ron. Ciasto składa się z jogurtu, galaretki oraz żelatyny. Jest bardzo proste w przygotowaniu – zrobisz je bez użycia miksera. W przepisie podałam galaretkę bez cukru ale jeśli nie masz takiej pod ręką możesz wykorzystać zwykłą. Ciasto jest idealne na zbliżające się ciepłe dni!

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Całe ciasto: 997 kcal w tym: B: 70 g W: 113 g T: 8 g

  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka truskawkowa na 0,5 l wody bez cukru
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 30 ml gorącej wody
  • 7 g żelatyny
  • 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie

Formę wyłóż folią spożywczą. W 30 ml gorącej wody rozpuść żelatynę i zostaw do wystudzenia. 200 ml jogurtu przełóż do miski wymieszaj. Dodawaj powoli wystudzoną żelatynę. Masę dokładnie wymieszaj, wylej do formy i włóż do lodówki aż stężeje (min. 1 godzinę).

W tym czasie galaretkę rozpuść w 100 ml gorącej wody i zostaw do wystudzenia. 200 ml jogurtu przełóż do miski i dodaj 2 łyżki ksylitolu – wymieszaj. Dodaj powoli wystudzoną galaretkę i wymieszaj. Wylej masę na zastygniętą jasną warstwę. Całość schłodź w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto delikatnie wyjmij z formy. Przygotuj polewę. Mleko podgrzej, przelej do miseczki i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści a następnie polej ciasto.

Deser możesz dodatkowo udekorować kawałkami na przykład świeżych truskawek.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

1 Comment

  1. Wyglada oblednie, pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *