Witajcie,
serniki należą do deserów, które są zazwyczaj proste i szybkie do zrobienia. Dodatkowo przygotowane w odpowiedni sposób mogą być dość niskokaloryczne. Moja dzisiejsza propozycja to sernik z dodatkiem chałwy – warto wybrać dobrej jakościowo chałwę bez niepotrzebnych dodatków. Ciasto upiekłam bez spodu dzięki czemu ograniczyłam dodatek kalorii. Sernik jest także bez dodatku białego cukru i glutenu.
Wartości odżywcze na całość: 1250 kcal w tym: B: 128 g; W: 70 g; T: 51.
Czas wykonania: 80 min
Składniki
(forma o średnicy o 16 cm)
– 460 g sera twarogowego
– małe opakowanie jogurtu greckiego (150-200 ml)
– 3 jajka
– opakowanie budyniu waniliowego bez glutenu
– 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 20 g dobrej jakości chałwy
Dodatkowo
– 5 kostek gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 30 g dobrej jakości chałwy
Wykonanie
Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka.Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń oraz chałwę i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy ciasto. Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto dzięki chałwie ma lekko orzechowy smak.
Smacznego!
słodka rozpusta:)
Oj tak – smakuje rewelacyjnie;)
Sernik w nieco zmienionej wersji na pewno smakuje przepysznie 🙂 Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis 🙂
Dokładnie! Jest bardzo smaczny:)
Tutaj 1800 kcal wg aplikacji fitatu….o co chodzi skąd te 1200? 🙁
Mogę przesłać screeny jak to u mnie wygląda