Witajcie,
w chłodne zimowe dni najlepiej smakują rozgrzewające dania. Wiele pomysłów na takie potrawy można zasięgnąć z kuchni indyjskiej skąd wywodzi się właśnie moja dzisiejsza propozycja czyli Kurczak Tikka Masala. Jest to (według Internetów) danie kuchni brytyjskiej oparte na tradycyjnej kuchni indyjskiej. Główny składnik to podsmażony kurczak (tikka) zamarynowany w aromatycznych przyprawach. Do mojej wersji kurczaka Tikka Masala użyłam przyprawy Garam Masala, której główne składniki to zioła takie jak: kardamon, imbir, cynamon czy goździki. Dzięki temu podczas smażenia wydobywa się piękny aromat.
Składniki odżywcze na całość: 961 kcal w tym: B: 66 g; W: 102 g; T: 30 g.
Czas wykonania: 30 minut
Składniki
(2-3 porcje)
- 250 g piersi z kurczaka
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1/2 puszki pomidorów lub passaty pomidorowej
- sól, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka wędzona
- przyprawa Garam Masala
- 1 łyżka oleju
- woreczek ryżu
Wykonanie
Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do miseczki i obficie posypujemy przyprawą Garam Masala.
Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek siekamy. Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy kurczaka i całość delikatnie podsmażamy. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe oraz pomidory. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Wszystko gotujemy około 15 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku papryką, pieprzem i odrobiną przyprawy Garam Masala. Danie podajemy z ugotowanym ryżem.
Potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!
*wpis reklamowy