Witajcie, kiedy za oknem robi się coraz cieplej chętniej sięgamy po lody dla ochłody. Tradycyjne lody składają się głównie z dużej ilości cukru i śmietany. Choć zjedzenie od czasu do czasu takiego przysmaku nie powinno zaszkodzić naszej sylwetce to na co dzień zdecydowanie bardziej preferuje i zachęcam do spróbowania alternatywnych przepisów na lody, które równie dobrze schłodzą oraz jestem pewna, że będą równie dobrze smakować. W tym wpisie podrzucam Ci przepis na szybkie dwuskładnikowe lody bez białego cukru, śmietany oraz mleka. Przygotujesz je w jednym naczyniu bardzo szybko – musisz tylko poczekać aż się zamrożą. W dodatku są o smaku kokosowym, który uzyskasz dzięki dodaniu na przykład kremu kokosowo-migdałowego Nutlove Coco Crunch – bez dodatku białego cukru! Dodatkowo w kremie są wyczuwalne kawałki migdałów oraz kokosa to sprawia, że lody przyjemnie chrupią podczas jedzenia!
1 porcja lodów to: 306 kcal w tym: B: 3,5 g W: 48 g T: 12 g
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie banany
- 50 g kremu kokosowego np. Nutlove Coco Crunch
Opcjonalnie
- starta czekolada do dekoracji
Wykonanie
Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj z kremem kokosowym na jednolitą masę. Przełóż do pojemnika i schłodź w zamarażalniku około 3-4 godziny. Przed podaniem wyciągnij z lodowki i pozostaw na 10-15 minut by lody lekko się ociepliły i zrobiły jeszcze bardziej kremowe.
Smacznego!
*artykuł sponsorowany
Fajny pomysł! Uwielbiam smak kokosa 😉