Witajcie, sezon dyniowy trwa w najlepsze! A dynia to wdzięczny składnik wielu dań zarówno w wersji wytrwanej jak i na słodko. Dyniowe babeczki to szybki deser, który przygotujesz bez użycia miksera. wystarczy tylko wszystko dokładnie wymieszać i upiec w piekarniku. Bazą babeczek jest mąka orkiszowa ale możesz zamienić ja na mąkę owsianą bezglutenową by otrzymać bezglutenowy wypiek. Dla osłody wykorzystałam syrop klonowy ale jego również możesz zamienić na inny wybrany przez siebie słodzik: ksylitol, erytrytol czy miód. Oprócz czekolady możesz dodać bakalie czy orzechy. A wierzch posypać zmielonym ksylitolem, polać miodem czy czekoladową polewą.
Skusisz się jedną z nich?:)
Składniki (12 sztuk)
- 1 i ½ szklanki mąki orkiszowej tortowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki startej dyni
- 3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
- ½ szklanki oleju
- 2 jajka
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka zmielonego ksylitolu do dekoracji
Wykonanie
Do jednej miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną oraz cynamon – wymieszaj. W drugiej wymieszaj składniki mokre: dynię, olej, syrop klonowy oraz jajka. Do suchych składników dodaj mieszankę mokrych i dokładnie wszystko wymieszaj. W międzyczasie dodaj również posiekaną drobno czekoladę. Tak przygotowaną masą napełnij foremki/papilotki do babeczek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Po wystudzeniu babeczki posyp zmielonym ksylitolem.
Opcjonalnie babeczki możesz udekorować polewą z gorzkiej czekolady lub lukrem na bazie ksylitolu.
Smacznego!
Weronika.