Przepis #165 Czekoladowy chlebek bananowy – bez mąki, jajek i mleka

Witajcie,
dzisiaj mam dla Was kolejny bardzo prosty przepis na ciasto a raczej chlebek bananowy o smaku czekoladowym. Uwielbiam tego typu słodkości bo są na prawdę szybkie i proste do zrobienia ze składników, które praktycznie zawsze znajdą się w naszej kuchni. Kilka przepisów na chlebki bananowe możecie już znaleźć: tradycyjny oraz z malinami.  
Do chlebków dołącza teraz czekoladowa wersja:) Smacznego!

Wartości odżywcze (całość) 1550 kcal w tym: B: 42 g; W: 217 g; T: 46 g. 


Składniki
– 4 banany
– 200 g płatków owsianych
– 2 łyżki kakao
– 50 g gorzkiej czekolady (najlepiej 99%)
– 5 suszonych daktyli

Wykonanie
Banany obieramy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie blendujemy. Daktyle i czekoladę kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do masy i mieszamy. Na koniec wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy ( u mnie tradycyjna keksówka). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Pozostawiamy wystudzenia.


Chlebek można udekorować wedle uznania – choć ja lubię ukroić sobie kawałek i posmarować go domową konfiturą lub masłem orzechowym. 


Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *