Przepis #86 Dyniowa FIT tarta – bez glutenu, laktozy i jajek

Witajcie,
korzystając z sezonu na dynię wykorzystałam ją do przyrządzenia pysznej tarty. Idealnie sprawdzi się na Halloween albo jako zdrowy podwieczorek. Robi się bardzo szybko a do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników. Tarta dyniowa jest bez glutenu (w zależności jakiej mąki użyjemy do przygotowania spodu), jajek oraz laktozy. Jedna porcja (podzieliłam ciasto na 12 porcji) to: 92 kcal w tym: B: 2 g; W: 19,6 g; T: 0,8 g.

Składniki:
Spód
– 0, 5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zwykłej (mogą też być zmielone płatki owsiane)
– 0, 5 szklanki mąki jaglanej lub innej (kokosowej, gryczanej)
– 1/4 szklanki puree z jabłek ( ja zrobiłam sama: obrałam i pokroiłam jabłko a następnie prużyłam do miękkości z dodatkiem odrobiny wody – później zblednowałam na jednolitą masę)
– 3 łyżki cukru/miodu/słodzika
Masa
– 2 szklanki puree z dyni (przyrządziłam podobnie jak to z jabłek – dynię obrałam i pokroiłam w kostkę; prużyłam do miękkości w niewielkiej ilości wody a kiedy trochę przestygła zblendowałam na jednolitą masę)
– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
– 4 łyżki cukru/miodu/słodzika
– 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
– 0, 5 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy puree oraz słodzik/cukier. Całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Masa
Do puree z dyni dodajemy słodzik/cukier oraz przyprawy. Na koniec wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.

Ciasto najlepiej smakuje kiedy po wystudzeniu włożymy je do lodówki na kilka godzin. Tarte można podawać z bitą śmietaną powstałą na bazie mleczka kokosowego lub z zwykłej śmietanki.

Smacznego!
W.

Polecane

Dodaj komentarz