Przepis #87 Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej

Witajcie,
kasza gryczana kojarzy nam się raczej z dodatkiem do głównego dania obiadowego. Jednak świetnie  sprawdza się także  w roli głównego składnika ciasta czekoladowego. W połączniu z czekoladą oraz orzechami smakuje na prawdę wyśmienicie. Dzięki kaszy jest bardzo treściwe w smaku a jednocześnie delikatne (kaszę należy zblednować bardzo dokładnie). Spróbujcie koniecznie!
Jedna porcja ( ciasto podzieliłam na 16 części) to: 182 kcal w tym: B: 5 g; W: 18 g; T: 10 g.

 
Składniki
– 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej
– 120 g mąki owsianej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 jajek
– 100 g czekolady gorzkiej
– 50 g cukru/słodzika
– 80 g oleju kokosowego
– 20 g orzechów nerkowca lub innych
Polewa
– 50 g czekolady gorzkiej
– 20 g oleju kokosowego
– 2 łyżeczki posiekanych orzechów nerkowca lub innych

Wykonanie
Kaszę gotujemy według przepisu a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu blendujemy kaszę na jednolitą masę. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Całe jajka ubijamy na pianę dodając powoli cukier/ słodzik. Następnie dodajemy powoli zbelndowaną kaszę oraz rozpuszczony olej z czekoladą. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy także pokrojone orzechy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut.

 
Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy ciasto polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego i czekolady. Na koniec wierzch posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.

 
Ciasto przechowujemy w lodówce a im dłużej się w niej znajduje tym lepiej smakuje.

Smacznego!
W.

Polecane

1 Comment

  1. super przepis. Zapisuje i koniecznie zrobię 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *