Witajcie,
z okazji Walentynek przygotowałam dla Was pomysł na słodki deser podobny do “Monte” bez grama cukru! Takim deserem na pewno zaskoczycie drugą połówkę a przy tym nie ucierpi Wasza figura:) Przepis równie dobrze można wykorzystać na inne okazje. Do osłodzenia deseru użyłam syropu daktylowego, który jest moim nowym odkryciem:) (na pewno pojawi się więcej przepisów z jego udziałem). Życzę wam dużo miłości – nie tylko w tym dniu!
Wartości odżywcze na jedną porcję: 273 kcal w tym: B: 19,6 g; 33,4 g; T: 7 g.
Składniki (2 porcje)
– 400 ml jogurtu greckiego
– banan – najlepiej bardzo dojrzały
– 5 kostek gorzkiej czekolady (bez cukru)
– 1,5 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzika
– 2-3 łyżeczki kakao
Wykonanie
Jogurt dzielimy na dwie części. Pierwszą (biała warstwa) miksujemy z bananem na jednolitą masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie bardzo powoli dodajemy drugą część jogurtu. Dosypujemy kakao oraz syrop daktylowy. Całość dokładnie mieszamy. Do salaterek/szklanek najpierw wkładamy ciemną masę a następnie białą. Całość posypujemy odrobinę kakao lub startą gorzką czekoladą.
Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Będzie idealnym dopełnieniem nie tylko walentynkowej kolacji.
Smacznego!
W.
dzieki za prosty, diabetyczny deser.
o jak fit, to można zjeść więcej wieczorem, brawa 🙂
Jak fit, to zjadłabym jak najbardziej 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakować;)
Dziękuję:)
🙂 warto spróbować;)
A ile tej wody na rozpuszczenie kostek czekolady?
Tyle aby miska w której roztapia się czekolada była delikatnie zamoczona.
Miska nie może dotykać wody.
Może:)
innego słodzika? Co innego można dodać? U mnie w sklepie ciężko dostać syrop daktylowy 🙁
Może to być miód, ksylitol, syrop klonowy:)