Witajcie,
kiedy zaczyna się wrzesień czuć w powietrzu zbliżającą się jesień. Dni robią się co raz krótsze i czuć powiew chłodniejszego wiatru. Na niebie pojawiają się jesienne chmury – takie jakich nie ma w żadnej porze roku. Jesień to także bogactwo owoców: jabłek, gruszek czy śliwek. I to właśnie śliwki wykorzystałam do mojej tarty – gatunek zależy od Was;) Spód to kruche ciasto na bazie mąki owsianej i kokosowej.
Składniki
– 75 g mąki owsianej
– 150 g mąki kokosowej
– 3 żółtka
– 70 ml oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Dodatkowo
– 6-7 dużych śliwek
Wykonanie
Olej kokosowy rozpuszczamy. Do miski wsypujemy obie mąki i wlewamy olej oraz miód. Dodajemy także żółtka. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę do tarty – zostawiamy odrobinę ciasta na kruszonkę. Na ciasto układamy umyte i przekrojone na pół śliwki. Wierzch posypujemy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 – 30 min.
Ciasto idealnie smakuje w towarzystwie dobrej kawy lub gorącej rozgrzewającej herbaty.
Smacznego!
W.