FIT sernik korzenny – bez dodatku cukru!

Witajcie, świąteczna atmosfera udziela się coraz bardziej ! Aby umilić sobie oczekiwanie na święta przygotuj FIT sernik korzenny – bez dodatku białego cukru. Sernik to połączenie ciasteczkowego spodu, serowej masy z dodatkiem przyprawy do piernika oraz kajmakowej polewy. Kajmakowa polewa to po prostu gotowy karmel bez dodatku cukru (udało mi się go kupić w Biedronce ale jestem pewna, że znajdziesz go również w sklepach ze zdrową żywnością) i nie jest to konieczne bo nawet bez tego sernik jest pyszny! Dekoracja to pokruszone korzenne ciasteczko, które również możesz pominąć. Skusisz się na porcję?

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 części: 1 porcja to: 196 kcal w tym B: 19 g W: 16 g T: 7 g

Spód

  • 100 g herbatników bez cukru/pełnoziarnistych ciasteczek bez cukru
  • 70 g masła lub oleju np. kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru

Masa serowa

  • 650 g sera sernikowego (np. z wiaderka lub w kostce)
  • 200 g kvargu/serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
  • 3 białka jajka

Dodatkowo

  • 3 łyżki kajmaku bez cukru
  • 1 korzenne ciasteczko

Wykonanie

Spód: ciasteczka bardzo drobno pokrusz. Wymieszaj z rozpusczonym masłem/olejem oraz przyprawą do piernika. Wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa: Do miski dodaj ser, kvarg/skyr, ksylitol, przyprawę do piernika i proszek budyniowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do serowej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik ale zostaw w nim ciasto na jeszcze pół godziny. Następnie wycignij sernik z piekarnika i wystudź.

FIT sernik korzenny udekoruj kajmakiem oraz pokruszonym ciasteczkiem.

Smacznego!


Weronika.

Polecane