Witajcie, świąteczna atmosfera udziela się coraz bardziej ! Aby umilić sobie oczekiwanie na święta przygotuj FIT sernik korzenny – bez dodatku białego cukru. Sernik to połączenie ciasteczkowego spodu, serowej masy z dodatkiem przyprawy do piernika oraz kajmakowej polewy. Kajmakowa polewa to po prostu gotowy karmel bez dodatku cukru (udało mi się go kupić w Biedronce ale jestem pewna, że znajdziesz go również w sklepach ze zdrową żywnością) i nie jest to konieczne bo nawet bez tego sernik jest pyszny! Dekoracja to pokruszone korzenne ciasteczko, które również możesz pominąć. Skusisz się na porcję?
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 części: 1 porcja to: 196 kcal w tym B: 19 g W: 16 g T: 7 g
Spód
- 100 g herbatników bez cukru/pełnoziarnistych ciasteczek bez cukru
- 70 g masła lub oleju np. kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru
Masa serowa
- 650 g sera sernikowego (np. z wiaderka lub w kostce)
- 200 g kvargu/serka homogenizowanego naturalnego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g)
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
- 3 białka jajka
Dodatkowo
- 3 łyżki kajmaku bez cukru
- 1 korzenne ciasteczko
Wykonanie
Spód: ciasteczka bardzo drobno pokrusz. Wymieszaj z rozpusczonym masłem/olejem oraz przyprawą do piernika. Wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa: Do miski dodaj ser, kvarg/skyr, ksylitol, przyprawę do piernika i proszek budyniowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do serowej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik ale zostaw w nim ciasto na jeszcze pół godziny. Następnie wycignij sernik z piekarnika i wystudź.
FIT sernik korzenny udekoruj kajmakiem oraz pokruszonym ciasteczkiem.
Smacznego!
Weronika.