Witajcie,
szybka i smaczna przekąska nie musi być kupiona w sklepie! Równie dobrze możesz zrobić ją w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wersję batoników “Twix” – bez grama cukru w składzie! Dodatkowo są wegańskie. Batoniki to świetna przekąska na deser lub drugie śniadanie. Musicie ich koniecznie spróbować!
Wartości odżywcze na 100 g: 307 kcal w tym: B: 8 g; W: 39 g; T: 10.7 g.
Składniki
Ciastko
– 40 g mąki owsianej
– 40 g mąki kokosowej
– 30 g syropu daktylowego
– 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Nadzienie
– 120 g daktyli
– 2 łyżeczki masła orzechowego 100%
Polewa
– 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Ciastko
Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-8 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Nadzienie
Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki.
Batoniki polecam przechowywać w lodówce i wyciągnąć na chwilę przed podaniem.
Smacznego!
W.
Sto raz bardziej wole takie batoniki Twix! 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ale apetyczne!:)
Zapisuję przepis i robię w weekend! <3
https://okplan.pl/