Przepis #151 Lody podwójnie czekoladowe

Witajcie,
nie wiem jak u Was ale u mnie pogoda iście wakacyjna. Słońce świeci i jest naprawdę gorąco. W takich dniach chętnie szukamy jakiegoś ochłodzenia. Zazwyczaj wybór pada na lody. Jednak jest z nimi związana pewna pułapka – często mały kubeczek lodów zawiera dość sporo kalorii. O ile raz na jakiś czas taka przyjemność nam nie zaszkodzi o tyle codziennie zajadanie się lodami może odbić się na naszej sylwetce. Dlatego przygotowałam dla Was propozycję na pyszne lody bez śmietany! Tutaj przygotowywałam kremowe lodyMój dzisiejszy pomysł to podwójnie czekoladowe lody bez dodatku białego cukru i glutenu! Skusisz się?

Wartości odżywcze na 100 g: 293 kcal w tym: B: 12 g; W: 8 g; T: 22,7 g. 



Składniki
– 150 ml mleczka kokosowego
– 1 łyżka syropu klonowego
– 30 g odżywki białkowej
– 1-2 łyżki kakao 
Dodatkowo
– kilka kostek gorzkiej czekolady 
– 1 -2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy odżywkę białkową oraz kakao. Ponownie mieszamy łącząc dokładnie wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek do lodów i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. 
Kiedy lody będą dobrze zmrożone przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie bardzo delikatnie polewamy nią nasze lody. Ponownie chowamy do zamrażalnika.



Lody naprawdę idealnie chłodzą w upalne dni. W smaku dość mocno czuć czekoladę. 



Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz