Witajcie, dokładnie dzisiaj mój blog health-fit-life.pl obchodzi swoje 3 urodziny! Nie będę oryginalna jeśli napiszę – jak ten czas szybko mija… Na początku kilka statystyk… do tej pory blog doczekał się ponad 2 milionów odsłon! Przez ten czas na blogu pojawiało się 365 wpisów z czego 251 to przepisy. Przez ten czas udało mi się także wydać 3 ebooki: „Domowe FIT desery”, „165 zdrowych przepisów” oraz „150 zdrowych przepisów: edycja jesienno-zimowa”, które można kupić w sklepie znajdującym się na blogu. Ebooki stały się dla wielu prawdziwą inspiracją i często dostaję wiadomości od Was, że pozwalają Wam ogarnąć Waszą codzienną dietę. W tym miejscu chciałabym podziękować Wam za to, że jesteście tutaj ze mną – bez Was nie było mnie tutaj! I mam nadzieję, że zostacie tutaj na dłużej!
Z okazji urodzin nie może zabraknąć tortu – przygotowałam kokosowy torcik FIT Rafaello (jak pewnie już wiecie – uwielbiam kokos!) – bez mąki! Częstujcie się !
Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
- 4 jajka
- 40 g zmielonych obranych migdałów
- 2 łyżki dowolnego słodzidła
- szczypta proszku do pieczenia
Masa
- 125 g sera mascaropne
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki dowolnego słodzidła
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Masa kokosowa – opcjonalnie – ten krok można pominąć
- 4 łyżki pasty kokosowej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka płatków migdałowych
Dodatkowo
- płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodzidło. Następnie wlewamy po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy zmielone migdały wraz z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia a następnie dzielimy na pół.
Masa
Ser mascarpone miksujemy z jogurtem oraz słodzidłem. Wsypujemy wiórki i wszystko dokładnie mieszamy. 2/3 masy wykładamy na pierwszy krążek ciasta. 1/3 masy pozostawiamy do dekoracji.
Masa kokosowa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy pastę kokosową wraz z mlekiem i miodem. Dodajemy płatki migdałowe. Wszystkie składniki podgrzewamy do połącznia. Lekko przestudzoną kokosową masę przekładamy na biszkopt i przykrywamy drugim krążkiem.
Tort dekorujemy pozostałą masą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny.
Smacznego!