Przepis#348 FIT Snikers bez pieczenia

Witajcie, deser Snikers bez pieczenia to połączenie herbatnikowego spodu, serowej masy, FIT karmelu z orzeszkami oraz czekoladowej polewy. Dzięki dodatkowi masła orzechowego zarówno do spodu jak masy serowej ciasto jest w smaku naprawdę bardzo orzechowe i przypomina w smaku batonika Snikers. Jest dość prosty w przygotowaniu i jestem pewna, że zasmakuje wszystkim fanom orzechów – skusisz się na kawałek?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Ciasto możesz podzielić na 8 porcji wtedy 1 porcja ma: 183 kcal w tym: B: 11g W: 15g T: 9g

Spód

  • 50 g herbatników bez cukru
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kakao

Masa serowa

  • 230 g sera twarogowego
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • około 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodakowo

  • 50 g daktyli
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz i zblenduj z masłem orzechowym oraz kakao na dość lepką masę. Wyłóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Na czas przygotowania masy serowej włóż spód do lodówki.

Masa serowa

Ser twarogowy zmiksuj z serkiem homogenizowanym, masłem orzechowym oraz ksylitolem na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i zostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie bardzo powoli dodawaj do masy cały czas mieszając/miksując. Gotową masę wylej na spód i schłodź w lodówce około godzinę

Przygotuj wierzch. Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut. Odsącz z wody – trochę wody jednak zostaw. Zblenduj i wymieszaj z drobno pokrojonymi orzeszkami. Następnie wyłóż masę na ciasto.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej ciasto.

Ciasto przechowuj w lodówce. Przed podaniem możesz je trochę ocieplić w temperaturze pokojowej by czekolada była bardziej podatna na krojenie.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

1 Comment

  1. Lepsza wersja snikersa:) Przepis top:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *