Witajcie, deser Snikers bez pieczenia to połączenie herbatnikowego spodu, serowej masy, FIT karmelu z orzeszkami oraz czekoladowej polewy. Dzięki dodatkowi masła orzechowego zarówno do spodu jak masy serowej ciasto jest w smaku naprawdę bardzo orzechowe i przypomina w smaku batonika Snikers. Jest dość prosty w przygotowaniu i jestem pewna, że zasmakuje wszystkim fanom orzechów – skusisz się na kawałek?:)
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Ciasto możesz podzielić na 8 porcji wtedy 1 porcja ma: 183 kcal w tym: B: 11g W: 15g T: 9g
Spód
- 50 g herbatników bez cukru
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka kakao
Masa serowa
- 230 g sera twarogowego
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki ksylitolu
- około 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodakowo
- 50 g daktyli
- 50 g orzeszków ziemnych
- 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz i zblenduj z masłem orzechowym oraz kakao na dość lepką masę. Wyłóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Na czas przygotowania masy serowej włóż spód do lodówki.
Masa serowa
Ser twarogowy zmiksuj z serkiem homogenizowanym, masłem orzechowym oraz ksylitolem na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i zostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie bardzo powoli dodawaj do masy cały czas mieszając/miksując. Gotową masę wylej na spód i schłodź w lodówce około godzinę
Przygotuj wierzch. Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut. Odsącz z wody – trochę wody jednak zostaw. Zblenduj i wymieszaj z drobno pokrojonymi orzeszkami. Następnie wyłóż masę na ciasto.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej ciasto.
Ciasto przechowuj w lodówce. Przed podaniem możesz je trochę ocieplić w temperaturze pokojowej by czekolada była bardziej podatna na krojenie.
Smacznego!
Weronika.
Lepsza wersja snikersa:) Przepis top:)