Przepis #347 Czekoladowe babeczki z kremem bez glutenu i bez cukru

Witajcie, proste czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem. Babeczki powstały na bazie dwóch rodzajów mąki: owsianej bezglutenowej oraz mąki ziemniaczanej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Aby wzbogacić smak możesz dodać np. sok z pomarańczy zamiast mleka. Do osłody wykorzystałam ksylitol ale możesz go zamienić na inny słodzik. Wierzch ciasta udekorowałam masą na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem mąki kokosowej (dla zagęszczenia masy) oraz kakao ale możesz ten etap pominąć i zostawić babeczki bez kremu.

Składniki (6 średnich babeczek)

Kcal (1 babeczka) 210 kcal w tym: B: 9 g W: 26 g T: 9 g

  • 120 g mąki owsianej bezgutenowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 25 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek mleka roślinnego lub zwykłego

Krem

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki kakao

Wykonanie

W rondelku rozpuść olej kokosowy oraz kakao. Całe jajka miksuj przez chwilę. Dodaj mleko. Powoli wsypuj wymieszane oba rodzaje mąki oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wystudzony olej z kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż do foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudź.

Przygotuj masę. Serek homogenizowany wymieszaj z mąką kokosową, ksylitolem oraz kakao na jednolitą masę. Udekoruj babeczki.

Dodatkowo wierzch możesz posypać startą czekoladą lub kakao.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *