Przepis# 346 Czekoladowo-kokosowy tort z wegańskim kremem na 5 urodziny bloga!

Witajcie, w tym roku blog health-fit-life.pl obchodzi swoje 5 urodziny! Z tej okazji nie mogło oczywiście zabraknąć tortu w FIT stylu. Wybrałam dwa smaki: czekoladę i kokos – czy to nie brzmi smacznie? Tort powstał na bazie biszkoptu bezglutenowego oraz wegańskiego kremu czekoladowego. Do dekoracji wykorzystałam krem na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem wiórek kokosowych. Ciasto jest bardzo bardzo czekoladowe i najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce. Częstujcie się! Dziękuję za wspólne 5 lat!


Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 35 g mąki kukurydzianej
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem

  • 200 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Krem do dekoracji

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2-3 łyżeczki mąki kokosowej

Wykonanie
Biszkopt

Białka odziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol a następnie wrzucaj po kolei żółtka po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. Następnie biszkopt pozostaw do wystudzenia.
Masa
Do rondelka przełóż mleczko kokosowe, połamaną na kawałki czekoladę, masło orzechowe oraz ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i roztop do dokładnego połączenia. Masę lekko przestudź. Wystudzony biszkopt podziel na 3 części. Pierwszą z nich włóż do formy wyłożonej folią spożywczą (ta sama forma w której był pieczony biszkopt). Wylej 1/3 masy czekoladowej. Wyłóż kolejny krążek ciasta. Wylej kolejną 1/3 masy. Wyłóż ostatni krążek ciasta i wylej resztę masy (dokładnie rozprowadź). Schowaj do lodówki na kilka godzin.
Krem do dekoracji
Do miseczki przełóż serek homogenizowany, ksylitol oraz wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut a następnie udekoruj torcik.


Wierzch możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. Ciasto przechowuj w lodówce.


Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz