Witajcie, okres letni to dla mnie czas na drożdżowe i kruche ciasta z różnego rodzaju owocami. Były już jagodzianki a teraz czas na drożdżówki łyżką kładzione z borówkami. Można je przygotować dość szybko w jednym naczyniu – musisz tylko poczekać aż wyrosną i upieką się:) Bez problemu można je ze sobą zabrać na letnie wycieczki czy piknik.
Składniki (5 sztuk)
1 drożdżówka to: 154 kcal w tym: B: 6 g W: 31 g T: 1 g
- 200 g mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- szczypta cukru
- 1 łyżka ksylitolu
- 20 g świeżych drożdży
- 30 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 1/2 szklanki borówek/jagód
Wykonanie
Mleko podgrzej a następnie zalej nim pokruszone drożdże z cukrem. Pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj żółtka, mąkę oraz ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – ciasto może być lejące. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie przy pomocy łyżki nakładaj drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce ułóż borówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
Wystudzone drożdżówki możesz posypać zmielonym ksylitolem lub polać lukrem na bazie ksylitolu.
Smacznego!
Weronika.