Przepis #366 FIT drożdżówki łyżką kładzione z borówkami

Witajcie, okres letni to dla mnie czas na drożdżowe i kruche ciasta z różnego rodzaju owocami. Były już jagodzianki a teraz czas na drożdżówki łyżką kładzione z borówkami. Można je przygotować dość szybko w jednym naczyniu – musisz tylko poczekać aż wyrosną i upieką się:) Bez problemu można je ze sobą zabrać na letnie wycieczki czy piknik.

Składniki (5 sztuk)

1 drożdżówka to: 154 kcal w tym: B: 6 g W: 31 g T: 1 g

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1/2 szklanki borówek/jagód

Wykonanie

Mleko podgrzej a następnie zalej nim pokruszone drożdże z cukrem. Pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj żółtka, mąkę oraz ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – ciasto może być lejące. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie przy pomocy łyżki nakładaj drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce ułóż borówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.

Wystudzone drożdżówki możesz posypać zmielonym ksylitolem lub polać lukrem na bazie ksylitolu.

Smacznego!

Weronika.

Polecane