Witajcie, aromatyczne i delikatne FIT jagodzianki to pozycja obowiązkowa na letniej liście deserów. Przygotowane na bazie mąki orkiszowej i oczywiście drożdży. Dla osłody możesz użyć ksylitolu, miodu czy cukru kokosowego. Nadzienie to oczywiście leśne jagody z dodatkiem ksylitolu. Przygotowanie drożdżówek nie zabiera dużo czasu a jestem pewna, że zasmakują każdemu FIT łasuchowi. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w czasie letnich wypraw czy pikników.
Składniki (6 sztuk – w zależności od wielkości)
- 200 g mąki orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 2 żółtka
- 2 łyżki jagód + 1 łyżka ksylitolu
Kruszonka
- 20 g masła
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżka zmielonego ksylitolu
Wykonanie
Mleko podgrzej w rondelku (nie może być zbyt gorące). Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, wsyp cukier kokosowy a następnie wlej ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wysp do miski. Dodaj ksylitol/inne słodzidło oraz żółtka. Wlej wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto (masa może być delikatnie lejąca – ale to nic nie szkodzi). Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Jagody wymieszaj z ksylitolem i delikatnie rozgnieć. Z wyrośniętego ciast formuj kulki a w środek włóż odrobinę jagód (możesz podsypać mąką a dłonie natłuścić olejem). Całość zwiń tak by nadzienie nie wypłynęło. Zrób kruszonkę z podanych składników. Jagodzianki posmaruj białkiem, które zostało z ciasta i posyp kruszonką.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra dół).
Upieczone i wystudzone jagodzianki możesz udekorować na przykład zmielonym ksylitolem.
Smacznego!
Weronika.