Przepis#320 Bezglutenowe Crumble z jabłkami

Witajcie, Crumble to bardzo prosty i szybki deser, to nic innego jak zapiekane owoce z kruszoną na wierzchu. Może być też podawany z lodami lub z waniliowym sosem. Crumble to także świetna opcja na FIT deser – wystarczy tylko pozamieniać kilka składników i gotowe. Do mojego deseru użyłam bezglutenowej mąki orkiszowej, masło oraz cukier kokosowy. Głównym składnikiem są oczywiście jabłka – najlepiej lekko twarde. Przygotowanie zajmuje kilka minut – musisz tylko poczekać aż owoce z kruszoną się zapieką. Najlepiej smakuje na ciepło!

Składniki (2 porcje)

  • 3 duże lub 4 średnie lekko twarde jabłka
  • 50 g mąki orkiszowej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych
  • 25 g prawdziwego masła (możesz zamienić na masło orzechowe)
  • 20 g cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka ułóż w naczyniu do zapiekania lub żaroodpornym. Do miski wsyp mąkę, cukier kokosowy oraz dodaj masło pokrojone na kawałki. Wszystkie składniki zagnieć by powstała kruszonka. Owoce posyp cynamonem a następnie kruszonką. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 25-30 minut.

Gotowe crumble możesz polać dodatkowo miodem lub posypać startą czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *