Witajcie, puszysty i aromatyczny FIT chlebek bananowy z orzechami – bez mąki i bez białego cukru. Bazą chlebka są oczywiście banany. Najlepiej sprawdzą się bardzo dojrzałe banany, ponieważ nadadzą większej słodyczy. Potrzebne będą również płatki owsiane, bardzo mocno zmielone zastąpią mąkę a jeśli zwrócisz uwagę aby płatki były bezglutenowe Twoje ciasto będzie bez glutenu. Dla osłody dodałam cukier kokosowy ale możesz go zamienić na inny słodzik np. erytrol czy ksylitol. Zamiast oleju kokosowego możesz użyć rozpuszczonego masła lub zwykłego oleju.
Do FIT chlebka bananowego dorzuciłam orzechy włoskie ale możesz je zamienić inny rodzaj lub dodać suszone owoce takie jak rodzynki czy żurawina. FIT chlebek bananowy możesz zabrać ze sobą na przykład do pracy czy szkoły. Skusisz się na kawałek?
Składniki (forma do keksówki) Ciasto podziel na 12 kawałków: 1 porcja to: 195 kcal w tym: B: 5 g W: 22 g T: 10 g
- 4 duże dojrzałe banany
- 220 g zmielonych płatków owsianych
- 70 ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich (30 g)
- 2 jajka
- 2,5 łyżki cukru kokosowego
Wykonanie
Trzy banany podziel na kawałki, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka jajka i cukier trzcinowy – wymieszaj dokładnie. Następnie wsyp zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz olej. Wymieszaj. Na koniec dorzuć orzechy włoskie. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż przekrojonego na pół banana. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Wystudzony FIT chlebek bananowy z orzechami możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem lub polać czekoladą.
Smacznego!
Weronika.