Witajcie, domowe wafelki po brzegi wypełnione orzechowym kremem to kolejna propozycja na domowy FIT deser. Do przygotowania użyłam gotowych wafli tortowych bez dodatku cukru (można je znaleźć w większości supermarketów). Masa powstała na bazie orzechów laskowych ale można je zastąpić innymi dowolnymi orzechami. Dobrze sprawdzą się tutaj na przykład orzechy ziemne. Oprócz orzechów w masie znalazły się kakao oraz miód, który możesz zastąpić dowolnym słodzidłem. Dla podkręcenia orzechowego smaku dodałam jeszcze odrobinę masła orzechowego – oczywiście bez cukru. Domowe wafelki to bardzo smaczna FIT przekąska a ich smak jest identyczny jak prawdziwe wafelki „Grześki orzechowe”, które były dla mnie inspiracją.
Wartości odżywcze na jednego wafelka: 340 kcal w tym: B: 8 g; W: 19 g; T: 25 g.
Składniki
(3 sztuki)
- wafle tortowe bez cukru – 2-3 sztuki w zależności od wielkości
- 1,5 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 50 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżeczki wody
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Wykonanie
Wafle kroimy na prostokąty o równej wielkości – na jeden wafelek potrzebujemy 2 prostokąty (ja przyłożyłam oryginalny wafelek „Grzesiek” i wycięłam taki sam kształt). Przygotowujemy krem. Orzechy laskowe wrzucamy na suchą patelnię i prużymy przez około 5 minut co chwilę mieszając. Gorące orzechy przekładamy na ściereczkę i pocieramy tak by zeszła z nich skórka, dzięki temu orzechy nie będą gorzkie w smaku. Następnie orzechy drobno siekamy. Wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy miód oraz kakao. Rozdrabniamy i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wsypujemy kakao oraz dolewamy wodę. Ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy wafelek i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Polewamy batoniki.
Chowamy do lodówki na około 30 minut aby zastygła polewa.
Smacznego!