Kolejna porcja ekspresowych FIT deserów, które zrobisz w kilka minut. Bez pieczenia, bez glutenu i z łatwodostępnych składników. Przygotowanie tych deserów jest naprawdę proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieję, że i te szybkie deserki Wam zasmakują.
Przepisy na desery znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Życzę smacznego!
Czekoladowe trufelki (390 kcal – B: 12 g; W: 26 g; T: 30 g)
Składniki (4-5 sztuk)
- 40 g migdałów
- 1 łyżka sera mascarpone
- 1 łyżeczka kakao
- 1-2 łyżeczki ksylitolu
Wykonanie
Migdały zmiksuj z serem mascarpone oraz ksylitolem. Dodaj kakao i ponowni zmiksuj na jednolitą masę. Z masy uformuj kulki, Obtocz w kakao.
Banan z czekoladą na gorąco (265 kcal – B: 5 g; W: 55 g; T: 2 g)
Składniki
- banan cały lub 1/4 sztuki.
- 25 g daktyli
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie
Całego banana obierz i podziel na pół. Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 5 min. Następnie odsąc i zblenduj z 1/4 banana oraz kakao. Banany zapiecz w piekarniku przez około 5 min. Na wierzch wyłóż krem czekoladowy.
Jabłkowe ciastka z kremem (350 kcal – B: 10 g; W: 46 g; T: 13 g)
Składniki
- 1 jabłko
- 1/4 banana
- 25 g daktyli
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka siekanych orzechów
Wykonanie
Jabłko umyj i pokrój na plastry. Oczyść z pestek. Zapiec w piekarniku przez około 5-10 min. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Odsącz i zblenduj z kakao oraz bananem. Powstałym kremem posmaruj 1 plaster jabłka i przykryj drugim. Wierzch posmaruj masłem orzechowym i posyp siekanymi orzeszkami.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Smacznego!
Weronika.