Witajcie, lekkie serniczki z serka ricotty to idealna okazja by wykorzystać sezonowe owoce. Do serniczków możesz dodać borówki (jak u mnie), jagody, maliny czy truskawki. Deser przygotujesz bez miksera a całość nie zajmie więcej niż 10 minut + czas pieczenia. A jeśli użyjesz bezglutenowego budyniu zyskasz bezglutenową wersję! Taki serniczek to nie tylko opcja na deser ale także na śniadanie, które możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pyszności!
Składniki (2 porcje)
1 porcja to: 300 kcal w tym: B: 14,5 g W: 25 g T: 17,5 g
- 250 g sera ricotta
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 jajko
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki borówek lub jagód
Wykonanie
Ser dokładni wymieszaj z jajkiem oraz budyniem. Dodaj ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj borówki/jagody i ponownie zmieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowaną masę przełóż do naczyń do zapiekania lub foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Serniczki możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem lub polać polewą z gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Weronika.