Przepis #365 FIT Serniczki z ricotty z borówkami

Witajcie, lekkie serniczki z serka ricotty to idealna okazja by wykorzystać sezonowe owoce. Do serniczków możesz dodać borówki (jak u mnie), jagody, maliny czy truskawki. Deser przygotujesz bez miksera a całość nie zajmie więcej niż 10 minut + czas pieczenia. A jeśli użyjesz bezglutenowego budyniu zyskasz bezglutenową wersję! Taki serniczek to nie tylko opcja na deser ale także na śniadanie, które możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pyszności!

Składniki (2 porcje)

1 porcja to: 300 kcal w tym: B: 14,5 g W: 25 g T: 17,5 g

  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki borówek lub jagód

Wykonanie

Ser dokładni wymieszaj z jajkiem oraz budyniem. Dodaj ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj borówki/jagody i ponownie zmieszaj wszystkie składniki.

Tak przygotowaną masę przełóż do naczyń do zapiekania lub foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Serniczki możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem lub polać polewą z gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Weronika.

Polecane