Witajcie,
kiedy na dworze robi się gorąco chętniej sięgamy po chłodzące desery – najczęściej są to lody, ale kiedy one się znudzą to mam dla Was propozycję na orzechowe babeczki – bez pieczenia. Dobrze schłodzone smakują jak lody. Nie zawierają glutenu oraz dodatku białego cukru. Można je zrobić bardzo szybko i równie szybko znikają bo dobrze je zjeść od razu po wyciągnięciu z lodówki!
Wartości odżywcze na całość: 559 kcal w tym: B:15,5 g, W: 28,7 g; T: 41,8 g.
Składniki
2 sztuki
– 40 g gorzkiej czekolady
– 150 ml jogurtu greckiego
– 1 łyżka masła orzechowego
– 1 łyżka syropu daktylowego
Wykonanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą smarujemy spód i brzegi foremek do muffinek (najlepiej silikonowych). Chowamy do lodówki na kilka godzin. Jogurt mieszamy z masłem orzechowym oraz syropem daktylowym. Tak przygotowaną masę przekładamy do dobrze schłodzonych czekoladowych babeczek. Ponownie chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Babeczki dekorujemy ulubionymi owocami lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego !
W.
Prezentuja się pysznie!
Dla mnie poproszę proporcje od razu na 12 sztuk…
🙂
Dziękuję:)