Przepis #158 Włoski bigos

Witajcie,
kiedy zobaczyłam przepis na ten bigos koniecznie musiałam go zrobić, bo bardzo zastanawiało mnie połączenie składników typowo bigosowych oraz makaronu. Przepis pochodzi z jednej z książek do urządzenia Varoma ale nieco go zmodyfikowałam. Wyszedł taki pyszny, że muszę się z Wami nim koniecznie podzielić. Podane proporcje są na około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności od potrzeb.


Składniki
– 200 g kapusty kiszonej
– 350 g  makaronu
– 200 g pieczarek
– 0,5 czerwonej cebuli
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 100 g czerwonej świeżej papryki
– 150 g ogórka konserwowego
– 150 g wędzonej kiełbasy
– 1  łyżka oleju
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka



Wykonanie 
Makaron gotujemy według przepisu. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w odrobinie wody (tak by się nie przypaliła) przez około 20 minut ( do miękkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki oraz paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy. Następnie dodajemy do kapusty. Kiełbasę oraz ogórki kroimy w pół plasterki i dorzucamy do reszty składników. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. 


Bigos smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością zaskoczycie nim domowników lub gości. Nie jest także zbyt tłusty jak ten tradycyjny bigos, dlatego można sobie na niego pozwolić nawet na diecie. 


Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *