Witajcie,
kiedy zobaczyłam przepis na ten bigos koniecznie musiałam go zrobić, bo bardzo zastanawiało mnie połączenie składników typowo bigosowych oraz makaronu. Przepis pochodzi z jednej z książek do urządzenia Varoma ale nieco go zmodyfikowałam. Wyszedł taki pyszny, że muszę się z Wami nim koniecznie podzielić. Podane proporcje są na około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności od potrzeb.
Składniki
– 200 g kapusty kiszonej
– 350 g makaronu
– 200 g pieczarek
– 0,5 czerwonej cebuli
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 100 g czerwonej świeżej papryki
– 150 g ogórka konserwowego
– 150 g wędzonej kiełbasy
– 1 łyżka oleju
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w odrobinie wody (tak by się nie przypaliła) przez około 20 minut ( do miękkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki oraz paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy. Następnie dodajemy do kapusty. Kiełbasę oraz ogórki kroimy w pół plasterki i dorzucamy do reszty składników. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Bigos smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością zaskoczycie nim domowników lub gości. Nie jest także zbyt tłusty jak ten tradycyjny bigos, dlatego można sobie na niego pozwolić nawet na diecie.
Smacznego!
W.