Przepis#321 Wegańskie babeczki Brownie

Witajcie, aromatyczne i bardzo czekoladowe babeczki Brownie. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka składników w tym gorzkiej czekolady (najlepiej min 70-80% kakao). Babeczki są wegańskie. Zrobisz je bez użycia miksera – wystarczy miska i łyżka. Przygotowanie zajmuje kilka minut – musisz tylko poczekać aż się upieką i wystygną. Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek możesz dodać do masy cynamon, bakalie lub jeszcze więcej czekolady!

Składniki (8 sztuk)

  • 190 g mąki orkiszowej
  • 20 g cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek oleju
  • 250 ml wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz cukier kokosowy – wymieszaj.  Do drugiej wlej produkty płynne: wodę oraz olej – wymieszaj. Następnie do produktów sypkich wlej płynne i dokładnie wymieszaj. Czekoladę drobno posiekaj. ¾ czekolady dodaj do masy. Gotową masę przelej do foremek na babeczki. Wierzch posyp resztą czekolady. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Upieczone i wystudzone babeczki możesz dodatkowo posypać kakao lub zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *