Witajcie, aromatyczne i bardzo czekoladowe babeczki Brownie. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka składników w tym gorzkiej czekolady (najlepiej min 70-80% kakao). Babeczki są wegańskie. Zrobisz je bez użycia miksera – wystarczy miska i łyżka. Przygotowanie zajmuje kilka minut – musisz tylko poczekać aż się upieką i wystygną. Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek możesz dodać do masy cynamon, bakalie lub jeszcze więcej czekolady!
Składniki (8 sztuk)
- 190 g mąki orkiszowej
- 20 g cukru kokosowego lub ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju
- 250 ml wody
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz cukier kokosowy – wymieszaj. Do drugiej wlej produkty płynne: wodę oraz olej – wymieszaj. Następnie do produktów sypkich wlej płynne i dokładnie wymieszaj. Czekoladę drobno posiekaj. ¾ czekolady dodaj do masy. Gotową masę przelej do foremek na babeczki. Wierzch posyp resztą czekolady. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Upieczone i wystudzone babeczki możesz dodatkowo posypać kakao lub zmielonym ksylitolem.
Smacznego!
Weronika.