Trzy przepisy na zdrowe śniadania

Pora na kolejną porcję przepisów na zdrowe śniadania! Dzisiejsze propozycje pochodzą z ebooka “Gotowe jadłospisy – październik”, którego premiera miała miejsce kilka dni temu.

Ebook jest dostępny tutaj w promocyjnej cenie do końca września. Znajdziesz w nim 31 gotowych jadłospisów czyli 165 zdrowych przepisów na jesienne październikowe dni. Wszystkie zawarte w nim przepisy nie zawierają białej mąki oraz białego cukru. Każdy posiada także informacje o kaloryczności oraz wartościach odżywczych.

Przepisy na śniadania znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.

Życzę smacznego!

Jajecznica z kurkami (457kcal • W: 48g • T: 23g • B: 22g)

Składniki

  • jajko 2 szt. (110 g)
  • kurki (150 g)
  • olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • szczypiorek 1 łyżeczka
  • bułka grahamka (65 g)
  • sól, pieprz

Wykonanie

Na patelni rozgrzej olej. Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż aż zmiękną. Jajka rozbij do miseczki i wymieszaj ze szczypiorkiem. Wylej na patelnię i smaż razem z grzybami aż jajka się zetną. Przypraw do smaku. Podawaj z bułką.

Owsianka brownie (507kcal • W: 65g • T: 21g • B: 20g)

Składniki

  • mleko roślinne ½ szklanki (125 ml)
  • płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
  • jogurt naturalny 2 łyżki (50 g)
  • kakao 1 łyżka (10 g)
  • miód 1 łyżka (25 g)
  • czekolada gorzka 1 kostka (7 g)

Wykonanie

Płatki owsiane, kakao i pokruszoną czekoladę wymieszaj. Dodaj napój migdałowy, jogurt i mód. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Owsiane naleśniki z kremem bananowym (507kcal • W: 65g • T: 21g • B: 20g)

Składniki

  • banan ½ szt. (60 g)
  • płatki owsiane 6 łyżek (60 g)
  • olej 1 łyżka (10 ml)
  • jajko 1 szt. (55 g)
  • jogurt naturalny ½ łyżki (10 g)
  • mleko ½ szkl. (125 ml)
  • sól

Wykonanie

Płatki owsiane zmiel na konsystencję mąki. Mleko, jaja, olej, szczyptę soli i mąkę owsianą dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Banana zblenduj z dodatkiem jogurtu naturalnego. Podawaj do naleśników.

Zapisz przepisy w formie zdjęć.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *