Pora na kolejną porcję przepisów na zdrowe śniadania! Dzisiejsze propozycje pochodzą z ebooka “Gotowe jadłospisy – październik”, którego premiera miała miejsce kilka dni temu.
Ebook jest dostępny tutaj w promocyjnej cenie do końca września. Znajdziesz w nim 31 gotowych jadłospisów czyli 165 zdrowych przepisów na jesienne październikowe dni. Wszystkie zawarte w nim przepisy nie zawierają białej mąki oraz białego cukru. Każdy posiada także informacje o kaloryczności oraz wartościach odżywczych.
Przepisy na śniadania znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Życzę smacznego!
Jajecznica z kurkami (457kcal • W: 48g • T: 23g • B: 22g)
Składniki
- jajko 2 szt. (110 g)
- kurki (150 g)
- olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
- szczypiorek 1 łyżeczka
- bułka grahamka (65 g)
- sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni rozgrzej olej. Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż aż zmiękną. Jajka rozbij do miseczki i wymieszaj ze szczypiorkiem. Wylej na patelnię i smaż razem z grzybami aż jajka się zetną. Przypraw do smaku. Podawaj z bułką.
Owsianka brownie (507kcal • W: 65g • T: 21g • B: 20g)
Składniki
- mleko roślinne ½ szklanki (125 ml)
- płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
- jogurt naturalny 2 łyżki (50 g)
- kakao 1 łyżka (10 g)
- miód 1 łyżka (25 g)
- czekolada gorzka 1 kostka (7 g)
Wykonanie
Płatki owsiane, kakao i pokruszoną czekoladę wymieszaj. Dodaj napój migdałowy, jogurt i mód. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
Owsiane naleśniki z kremem bananowym (507kcal • W: 65g • T: 21g • B: 20g)
Składniki
- banan ½ szt. (60 g)
- płatki owsiane 6 łyżek (60 g)
- olej 1 łyżka (10 ml)
- jajko 1 szt. (55 g)
- jogurt naturalny ½ łyżki (10 g)
- mleko ½ szkl. (125 ml)
- sól
Wykonanie
Płatki owsiane zmiel na konsystencję mąki. Mleko, jaja, olej, szczyptę soli i mąkę owsianą dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Banana zblenduj z dodatkiem jogurtu naturalnego. Podawaj do naleśników.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Smacznego!
Weronika.