Mąka orkiszowa – czy warto? + przepis na ciasteczka twarogowe

Mąka znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni: od tradycyjnego chleba po rożnego rodzaju wypieki. Chcąc odżywiać się bardziej zdrowo szukamy zamienników dla powszechnie używanej pszennej mąki, która nie ma zbyt wielu wartości odżywczych (poprzez liczne procesy oczyszczania jej). Na rynku można spotkać wiele różnych rodzajów mąki: bezglutenowe (np. kukurydziana, kokosowa), z orzechów (np. migdałowa), pełnoziarniste czy na bazie cieciorki czy ryżu. Każda z tych rodzajów mąki ma swoje właściwości i różnie sprawdza się jej wykorzystanie do np. ciast czy wypieku chleba. Jednym z rodzajów mąki zbliżonej zachowanie do mąki pszennej jest mąka orkiszowa. Jest to w tym momencie mąka uważana za jedną z najzdrowszych. Orkisz jest nazywany „leczniczym praziarnem” i początki jego uprawiania datuje się już na 2500 lat przed naszą erą. A właściwości orkiszu znane są już wielu lat. Zaopatrując się w mąkę orkiszową warto sprawdzić skład czy rzeczywiście znajduje się w niej tylko orkisz. Mąka orkiszowa jest dostępna w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych np. Naturalnie Zdrowe gdzie jest dostępna w trzech odmianach: typ 700 jasna, typ 2000 razowa oraz typ 500 biała.

Właściwości orkiszu

Mąka orkiszowa jest coraz częściej wplata do naszego jadłospisu ze względu na szereg różnych zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wśród właściwości orkiszu wymienia się: szybsze poczucie nasycenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, wykazuje działania bakteriobójcze oraz wzmacnia narządy zmysłu. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma lekko orzechowy smak i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Mąkę orkiszową można wykorzystać do przygotowania domowego chleba, biszkoptu, ciastek i ciast, naleśników czy pierogów a nawet ciasta na pizzę.

Możesz jej także użyć do zrobienia twarogowych ciastek – uprzedzam znikają bardzo szybko!

Przepis na ciastka twarogowe z mąki orkiszowej

Składniki (30-40 sztuk w zależności od wielkości)

  • 250 g sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 100 g ksylitolu
  • 110 g jogurtu greckiego
  • 430 g mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub 700
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła lub oleju kokosowego

Dodatkowo do dekoracji

  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • posiekane orzeszki

Wykonanie

Ser rozdrobnij widelcem lub zblenduj. Dodaj żółtko, jogurt grecki, ksylitol. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopiony olej lub masło – wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz wszystkie składniki. Schowaj ciasto do lodówki na około 30 minut.

Blat lub stolnicę podsyp delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą foremki lub szklanki wytnij dowolny kształt. Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min aż się zarumienią. Po tym czasie wyciągnij ciastka z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Udekoruj ciastka: czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej ciasta a następnie posyp posiekanymi orzeszkami.

Smacznego!

Weronika.

*wpis reklamowy

Polecane

Dodaj komentarz