Przepis#330 FIT „Michałek” – wegański deser czekoladowo-orzechowy

Witajcie, bardzo czekoladowy i orzechowy deser o smaku cukierków Michałki. Deser przygotowałam na bazie mleczka kokosowego oraz gorzkiej czekolady. Deser jest wegański i nie zawiera białego cukru – tutaj zwróć uwagę by czekolada nie zawierała mleka oraz dodatku białego cukru (oczywiście możesz również użyć zwykłej gorzkiej czekolady). Zarówno do masy jak i dekoracji potrzebujesz orzeszków. Ja użyłam orzechów laskowych ale możesz użyć innych: włoskich, ziemnych czy nerkowca. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i do złudzenia przypomina oryginalne cukierki Michałki.

Składniki (2 porcje) 1 porcja: 508 kcal w tym: B: 6 g W: 27,5 g T: 43 g

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady + 4 kostki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła
  • 1,5 łyżki posiekanych orzechów

Polewa

  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki posiekanych orzechów

Wykonanie

W rondelku rozpuść mleczko kokosowe z czekoladą. Dodaj masło orzechowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj orzeszki i wymieszaj. Masę przelej do kubeczków, lekko schłodź a następnie włóż do lodówki na około godzinę. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Kubeczki z kremem wyciągnij z lodówki. Na wierzch wyłóż posiekane orzeszki a następnie polej polewą.

Deser ponownie schłodź w lodówce. Przed spożyciem najlepiej wyciągnij na kilka minut z lodówki.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *