FIT omlet na słodko i słono -aż 5 przepisów!

Hej! Omlet na słodko i słono to pyszna propozycja na śniadanie. W zależności do składników jakich użyjemy do przygotowania omlet może być pełnowartościowym posiłkiem. FIT omlet można przygotować na wiele różnych sposobów a także w różnych opcjach: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie czy bez dodatku cukru. W tym wpisie przygotowałam aż 5 przepisów na FIT omlet bez dodatku cukru w wersji na słodko i na słono!

Omlet Maxi King

Składniki (1 porcja)

Masa na omlet

  • 100 g sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru
  • 2/3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka lub napoju roślinnego

Nadzienie

  • 100 g skyru/serka homogenizowanego
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu
  • 1,5 łyżki masy kajmakowej bez cukru
  • 2 łyżeczki roztopionej gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki posiekanych orzeszków

Wykonanie

Do miski przełóż wszystkie składniki na masę na omlet. Bardzo dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę i smaż około 2 minut na małym ogniu. Następnie bardzo powoli (np. przy pomocy pokrywki lub drugiej patelni) obróć omlet na drugą stronę i smaż ponownie 2 minuty na niewielkim ogniu. Omlet przełóż na talerz. Przygotuj nadzienie: serek wymieszaj ksylitolem. Posmaruj połowę omleta. Polej masą kajmakową. Złóż na pół. Udekoruj roztopioną czekoladą oraz posiekanymi orzechami.

Omlet owsiany z orzechami

Składniki (1 porcja) Kcal: 450 B: 18 W: 18 T: 35

  • 1 łyżka mąki owsianej (20 g)
  • jajko (60 g)
  • szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju (10 ml)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g)
  • 2 orzechy laskowe lub włoskie (5 g)
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych (10 g)

Wykonanie

Do miseczki wsypujemy mąkę, płatki migdałowe oraz proszek do pieczenia.
Dodajemy jajko oraz wodę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę i smażymy z obu stron. Podajemy z masłem orzechowym oraz siekanymi orzechami.

Omlet pieczarkowy

Składniki (1 porcja) Kcal: 288 B: 20 W: 3 T: 22

  • 2 jajka
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju (10 ml)
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • ½ papryki czerwonej
  • sól, pieprz

Wykonanie

Jajka mieszamy w miseczce z pokrojonymi drobno pieczarkami oraz papryką. Dodajemy szczypiorek oraz przyprawy. Mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażmy z obu stron.

Omlet z pomidorem

Składniki (1 porcja) Kcal: 360 B: 26 g W: 6 g T: 27 g

  • pieczarki 4 szt. (120 g)
  • jajka 2 szt. (120 g)
  • pomidor 1 średni (80 g)
  • olej 1 łyżka (10 ml)
  • ser żółty 2 plastry (20 g)
  • sól, pieprz

Wykonanie

Pieczarki zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkami oraz pokrojonym drobno pomidorem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Pod koniec posyp
serem i przykryj na kilka minut, aby ser się roztopił.
Dopraw do smaku.

Omlet białkowy z sosem malinowym

Składniki (1 porcja) Kcal: 483 B: 18 g W: 46 g T: 28 g

  • białka z 2 jajek (70 g)
  • mąka owsiana 1 łyżka (20 g)
  • olej 1 łyżka (10 ml)
  • maliny ½ szkl. (60 g)
  • miód 1 czubata łyżka (20 g)
  • masło orzechowe 100% 1 łyżka (20 g)
  • czekolada gorzka 2 kostki (14 g)

Wykonanie

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z mąką owsianą. Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę i przykryj patelnię. Smaż przez kilka minut, a następnie obróć omlet bardzo delikatnie na drugą stronę. Maliny zmiksuj z miodem. Omlet posmaruj masłem orzechowy, polej sosem i posyp startą czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane