FIT desery jednoporcjowe – bez dodatku cukru ! Cz.2

Hej! FIT desery jednoporcjowe to pyszna na opcja na nie tylko na deser ale również śniadanie czy przekąskę do pracy. Sposobów na przygotowanie takich FIT deserków jest całe mnóstwo! Na moim blogu znajdziesz całkiem sporo inspiracji na FIT desery jednoporcjowe! Ale pomysły na takie słodkie maleństwa bez dodatku cukru znajdziesz także w moich ebookach: “Domowe FIT desery” oraz “FIT Party”. Oba ebooki znajdziesz w moim sklepie – Ebooki z przepisami – health-fit-life.

FIT mus czekoladowy

Składniki (1 porcja) 1 porcja to: 372 kcal w tym B: 29 g W: 23 g T: 19 g

  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego/serka homogenizowanego/skyru
  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru + 2 kostki do polewy
  • 3 orzechy laskowe
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Wykonanie

Cztery kostki gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Jogurt/serek wymieszaj z ksylitolem oraz przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Dodaj posiekane drobno 2 orzechy laskowe. Wymieszaj. Gotowy mus przełóż do kubeczka. Polej pozostałymi dwoma kostkami rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Posyp posiekanym orzeszkiem laskowym.

FIT Knoppers kokosowy

Składniki (1 porcja)

1 porcja to 416 kcal w tym: B: 24 g W: 60 g T: 12 g

  • 50 g herbatników bez cukru
  • 150 g jogurtu greckiego/skyr lub roślinnego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie

Herbatniki zmiel bardzo drobno. Jogurt podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj z wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym oraz 1 łyżeczką ksylitolu. Drugą część wymieszaj z łyżeczką ksylitolu. Na dno pojemniczka wsyp 1/3 zmielonych herbatników. Wyłóż masę orzechową. Wysp kolejną 1/3 herbatników. Wyłóż masę jogurtową. Pozostałą część herbatników wymieszaj z kakao i posyp wierzch deseru.

Jagodowe Tiramisu w kubeczku 

Składniki (2 porcje)

  • 10 herbatników bez cukru
  • 2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka jagód
  • 1 czubata łyżka ksylitolu
  • ½ filiżanki zaparzonej ulubionej kawy

Wykonanie

Na dno kubeczków/miseczek pokrusz po dwa herbatniki. Skrop kilkoma łyżkami kawy. Serek homogenizowany wymieszaj z jagodami oraz ksylitolem. Wyłóż po ½ masy do każdego kubeczka. Pokrusz kolejne 3 herbatniki (na jeden kubeczek). Wyłóż resztę fioletowej masy.

 Chrup jogurt z musem truskawkowym

Składniki

(3-4 porcje)

  • dojrzały banan
  • 200-300 g truskawek (najlepiej świeżych)
  • duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (400 ml)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka ksylitolu – opcjonalnie

Wykonanie

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zrobienia domowej granoli. Na patelni podsmażamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe wymieszane z miodem. Kiedy lekką zbrązowieją zdejmujemy patelnię z ognia. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej mieszankę płatków z miodem i mieszamy do połączenia składników. Truskawki blendujemy z bananem na jednolitą masę. Przekładamy po równo do wcześniej przygotowanych pucharków lub miseczek. Następnie wykładamy po około 2-3 łyżki jogurtu, którego opcjonalnie możemy wymieszać z ksylitolem lub innym słodzidłem. Wierzch deseru posypujemy czekoladową granolą.

Serniczek z wiśniami

Składniki (2 porcje)

  • 4 biszkopty bez cukru
  • 300 g sera twarogowego (np. z wiaderka)
  • 60 g gorącej wody
  • 10 g żelatyny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 12 wiśni bez pestek (np. z kompotu)

Frużelina wiśniowa

  • 220 ml kompotu z wiśni bez cukru
  • 5 g erytrolu
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Na dno kubeczków pokrusz po 2 biszkopty. Ser wymieszaj z ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź. Wystudzoną żelatynę powoli wlewaj do sera i mieszaj. Gotową masę rozlej do dwóch kubeczków. Na wierzchu ułóż wiśnie. Schłodź w lodówce przez minimum godzinę.

Przygotuj frużelinę: Do rondelka wlej kompot. Dodaj ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i gotuj aż masa zacznie gęstnieć. Wystudź. Gotową frużelinę wylej na serniczki. Udekoruj wedle uznania.

Smacznego!

Weronika.

Polecane