Hej! FIT placuszki jogurtowe to pyszna propozycja na śniadanie czy słodką przekąskę. Placuszki są bardzo delikatne i szybkie w przygotowaniu. Możesz je podawać z ulubionymi dodatkami takimi jak świeże owoce, dżem czy roztopiona czekolada czy posiekane orzechy. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Składniki (około 20 sztuk) 1 placuszek (bez dodatków): 72 kcal B: 3 g W: 8 g T: 3 g
- 2 jajka
- 250 g jogurtu greckiego/gęstego naturalnego
- 1 1 i 1/3 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodakowo
- ulubione dodatki
Wykonanie
Do miski przełóż jogurt. Dodaj jajka, płatki migdałowe oraz olej. Wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcję ciasta (1 łyżka – 1 porcja) i smaż na złocisty kolor z obu stron.
FIT placuszki jogurtowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Weronika.