Przepis #329 FIT Kinder Bueno Coconut (kokosowy)

Witajcie, lekki deser na bazie masy budyniowo-serowej z dużą ilością kokosa czyli FIT Kinder Bueno Coconut. Do przygotowania deseru użyłam budyniu o smaku kokosowym bez cukru ale możesz go zamienić na śmietankowy lub waniliowy bez cukru. Do masy dodałam jeszcze wiórki kokosowe oraz mąkę kokosową – jeśli nie masz kokosowej mąki możesz ją zamienić na tą samą ilość wiórek kokosowych. Aby masa była bardziej zbita dodałam odrobinę żelatyny. Do deseru potrzebujesz także herbatników najlepiej bez cukru – możesz je zamienić na biszkopty bez cukru. FIT Kinder Bueno najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce. To idealny deser dla fanów kokosa!

Składniki (forma o wymiarach 14×21 cm)

  • budyń o smaku kokosowym lub śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka)
  • 0,5 l mleka roślinnego lub zwykłego
  • 250 g sera twarogowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
  • 1,5 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wodzie
  • 15 herbatników bez cukru

Wykonanie

Budyń ugotuj na mleku według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Ser przełóż do miski, dodaj wystudzony budyń, masło orzechowe oraz ksylitol. Zmiksuj na gładką masę. Dosyp mąkę kokosową oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudź a następnie powoli wlewaj do masy cały czas mieszając. Na dnie formy ułóż część herbatników tak by przykryły spód. Wylej 2/3 masy budyniowej. Ułóż pozostałe herbatniki. Wylej resztę masy. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Wierzch ciasta możesz również posypać startą gorzką czekoladą lub siekanymi orzeszkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz