Przepis #157 Brownie z orzechami (bez mąki, jajek i mleka)

Witajcie, 
kiedy nadchodzi ochota na coś słodkiego najłatwiej sięgnąć po gotowe ciastka czy wafelki. Dzisiaj chcę Wam udowodnić, że coś równie pysznego można zrobić samemu w domu w  5 minut (nie licząc pieczenia). Czekoladowe Brownie z orzechami powstało dość spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i  nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser – lubicie takie?

Wartości odżywcze (całość): 800 kcal w tym: B: 32,6 g; W: 96,5 g; T: 28 g. 


Składniki
– 4 banany
– 30 g kakao
– szczypta proszku do pieczenia
– 50 g masła orzechowego
– 15 g odżywki białkowej (zamiast odżywki można dodać tyle samo na przykład mąki kokosowej)

Wykonanie
Banany obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki a następnie blendujemy. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki ( u mnie jest to keksówka) i pieczemy przez około 20 minut. 


Brownie można udekorować polewą lub kawałkami owoców. Warto przechowywać je w lodówce – zwłaszcza w czasie cieplejszych dni. 


Smacznego !
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *