przepisy

Przepis#282 Kakaowy FIT tort z kokosowym kremem (Kinder Pingui Coco)

Witajcie, lekki kakaowy biszkopt przekładny kokosowym kremem czyli FIT tort inspirowanym batonikiem Kinder Pingui Coco. Do przygotowania biszkoptu użyłam mąki kukurydzianej (możesz ją zastąpić kokosową) dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do tego oczywiście kakao i coś dla osłody. Masa kokosowa to zmiksowany serek mascarpone z kremem kokosowym (ja użyłam tego*). Jeśli nie masz gotowej pasty kokosowej lub kremu użyj zmieszanego jogurtu greckiego z wiórkami kokosowymi oraz ksylitolem (dokładne proporcje poniżej). Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć pysznej domowej polewy oraz jeszcze większej ilości wiórek kokosowych.

Spróbuj koniecznie!

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu

Masa kokosowa

  • 200 g sera mascarpone
  • 2 duże łyżki pasty lub kremu kokosowego bez cukru (zamiast kremu/pasty możesz użyć 50 g jogurtu greckiego wymieszanego z 2 łyżkami wiórek kokosowych i 1 łyżką ksylitolu)

Polewa czekoladowa

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka ksylitolu

*jeśli polewa będzie zbyt gęsta dolej odrobinę mleka a jeśli zbyt rzadka dosyp odrobinę ksylitolu)1 łyżka wiórek kokosowych do dekoracji

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie misując. Dodaj ksylitol. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia/sodą oraz kakao. Zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę przełóż do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min.

Pozostaw do wystudzenia. Następnie ostudzony biszkopt przekrój na trzy części.

Masa kokosowa

Ser mascarpone zmiksuj z kremem/pastą kokosową. 1/3 masy posmaruj pierwszy krążek biszkoptu i przykryj drugim. Wyłóż kolejną 1/3 masy i przykryj ostatnim krążkiem. Pozostałą masą posmaruj boki oraz wierzch ciasta.

Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść olej kokosowy. Wlej  mleko oraz wsyp ksylitol i kakao. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Pozostaw na kilka minut do lekkiego  przestudzenia. Następnie polej ciasto. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi.

Ciasto przechowuj w lodówce.

*przepis nie jest sponsorowany

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *