Witajcie,
wiecie, że 3 sierpnia obchodzony był Dzień Arbuza (USA)? Arbuz to bardzo soczysty owoc, które zawiera bardzo duże ilości wody, dlatego świetnie się sprawdzi w upalne dni. Dodatkowo jest bardzo sycący i słodki. Ostatnio podzieliłam się z Wami moimi pomysłami na arbuzowe koktajle tutaj – a dzisiaj mam dla Was przepis na słodki deser czyli Tort na bazie jogurtu z dodatkiem arbuza:)
Idealny na ten gorący weekend;)
Wartości odżywcze (całość): 1280 kcal w tym: B: 52 g; W: 148 g; T: 57 g.
Składniki
Spód
– 70 g pełnoziarnistych herbatników
– 60 g masła migdałowego
Masa
– 2 opakowania jogurtu naturalnego (po 330 ml)
– 20 g żelatyny
– 200 ml wody
– 2 – 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
Dodatkowo
– 2 koła ( o wielkości spodu formy) wycięte z arbuza na grubość 1-2 cm
Wykonanie
Spód
Herbatniki rozdrabniamy bardzo drobno i mieszamy z masłem migdałowym. Dokładnie łączymy. Tak przygotowaną masą wyklejamy spód formy i chowamy do lodówki.
Masa
Wodę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do zagotowania) a następnie rozpuszczamy w niej żelatynę. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia co chwilę mieszając. W między czasie jogurty przekładamy do miski, dodajemy słodziło i krótko miksujemy. Następnie powoli dodajemy żelatynę. Chwilę miksujemy. Kolejno 1/3 masy wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wkładamy na chwilę do zamrażalnika by masa się ścięła a pozostałą część masy chowamy do lodówki. Na pierwszą warstwę masy wykładamy jedno koło wycięte z arbuza i zalewamy drugą częścią masy. Układamy drugie koło z arbuza i wylewamy trzecią część masy. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wierzch możemy dowolnie udekorować na przykład kawałkami arbuza. Zamiast masła migdałowego do przygotowania spodu można użyć dowolnego masła orzechowego.
Smacznego!
W.
Super przepis! Akurat mam w lodówce arbuza, więc chętnie wykorzystam go do takiego torciku.
Pozdrawiam!
http://www.tipsforyoungers.blogspot.com
Ideany deser na upalne dni!
🙂
Wow, nigdy nie wpadlam na wykorzystanie arbuza w formie tortu 😀