Trzy przepisy na FIT naleśniki

Hej! Naleśniki to smaczna opcja zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: zarówno w wersji na słono jak i na słodko. W tym wpisie przygotowałam dla Was propozycję na trzy przepisy na FIT naleśniki w wersji na słodko. Zerknij i daj znać, które wybierasz dla siebie:)

Naleśniki z nadzieniem kokosowym (Bounty)

Składniki (3 porcje) 1 porcja: 213 kcal w tym: B 10 g W: 27 g T: 7 g

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 1 jajko

Masa kokosowa

  • 180 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Dodatkowo

  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, wiórki kokosowe oraz wlej mleko i wodę. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzej patelni z olejem z obu stron na złocisty kolor (jeśli masz nieprzywierającą patelnię możesz smażyć bez oleju). Serek wymieszaj z ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Posmaruj naleśniki. Czekoladę rozpuść i polej naleśniki do dekoracji (możesz również posypać startą czekoladą).

Naleśniki z nadzieniem orzechowym (Kinder Bueno)

Składniki ((3 porcje) 1 porcja to: 233 kcal w tym: B: 34 g W: 26 g T: 7 g

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Masa orzechowa

  • 150-180 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka ksylitolu

Dodatkowo

  • 40 g gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Do miski wysp mąkę, wbij jajko i wlej mleko oraz wodę – dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju na patelni usmaż naleśniki. Serek wymieszaj z masłem orzechowym i ksylitolem. Rozsmaruj na naleśnikach i złóż w trójkąt. Czekoladę roztop i polej naleśniki.

Naleśniki Snikers

Składniki (1 porcja) 1 porcja to: 380 kcal w tym B: 20 g W: 40 g T: 17 g

  • 30 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Nadzienie

  • 2 łyżki skyru naturalnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżka kajmaku bez cukru (możesz zamienić na masło orzechowe)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów np. włoskich
  • 1 kostka gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Mąkę wymieszaj z jajkiem, orzeszkami oraz mlekiem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż naleśnika na złocisty kolor z obu stron. Nadzienie. Skyr wymieszaj z ksylitolem. Posmaruj naleśnik. Następnie polej kajmakiem i posyp posiekanymi orzeszkami (odłóż odrobinę orzeszków do posypania wierzchu). Złóż na kształt trójkąta lub zwiń w rulon. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą i posyp orzeszkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane