Witajcie, lekki jogurtowy deser Caffe Latte inspirowany wafelkami Princessa o dokładnie takim samym smaku. Bazą deseru jest jogurt naturalny z dodatkiem rozpuszczonej ulubionej kawy. Na spodzie oraz wierzchu deseru znajdują się kakaowe herbatniki bez cukru (możesz użyć również jasnych herbatników). Deser jest bardzo prosty do przygotowania, ma lekko kawowy smak i dzięki dekoracji z jogurtu greckiego również dobrze się prezentuje.
Składniki (1 porcja)
1 porcja to: 460 kcal w tym: B: 26 g W: 87 g T: 5 g
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 10 g żelatyny + 50 ml gorącej wody (2 takie porcje)
- 2 łyżki zaparzonej kawy
- 40 g herbatników bez cukru
Dekoracja
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
Wykonanie
Herbatniki pokrusz bardzo drobno. Połowę porcji wsyp na dno kubeczka. Przygotuj dwie porcje żelatyny: 1 porcja to 10 g żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Jogurt podziel na dwie porcje. Do jednej dodaj 1 łyżkę ksylitolu oraz 2 łyżki zaparzonej kawy – wymieszaj. Do drugiej dodaj tylko 1 łyżkę ksylitolu – wymieszaj. Do masy kawowej wlej powoli żelatynę (1 porcję) i wymieszaj. Do drugiej masy również dodaj żelatynę ( druga porcja) i wymieszaj. Na wcześniej przygotowane herbatniki wylej masę kawową – schowaj do lodówki na około 15 minut. Następnie wlej jasną masę jogurtową. Schowaj do lodówki na 1-2 godziny. Gdy masa zastygnie wierch posyp resztą pokruszonych herbatników.
Przygotuj dekorację: jogurt wymieszaj z mąką kokosową, ksylitolem oraz kawą. Za pomocą łyżki lub przyrządu do dekoracji udekoruj deser.
Gotowy deser możesz posypać kakao lub odrobiną kawy.
Smacznego!
Weronika.