Witajcie, lekki serniczek na zimno z malinami oraz galaretką malinową to idealne ciasto na zakończenie wakacji! Sernik jest bez glutenu oraz można go zrobić w wersji bez laktozy jeśli użyjemy sera i jogurtu bez laktozy. Cały sernik ma 720 kcal! Poza sezonem zamiast świeżych malin możesz użyć mrożonych lub zamienić je na truskawki.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Sernik podziel na 8 części: 1 porcja to: 90 kcal w tym: B: 5,5 g W: 11 g T: 3 g
- 230 g sera twarogowego chudego
- 300 ml jogurtu greckiego
- 70 g zblendowanych malin
- 1/2 opakowania malinowej galaretki bez cukru (na 0,5 l wody)
- 4 łyżki ksylitolu
- 70 ml gorącej wody + 10 g żelatyny (x2)
- 2 garście malin w całości
Wykonanie
Ser twarogowy zmiksuj z jogurtem oraz ksylitolem na gładką masę. Podziel na dwie części. Do jednej dodaj maliny i ponownie zblenduj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę – każda porcja w oddzielnym naczyniu.
Do malinowej części masy dodawaj powoli żelatynę co chwilę mieszając. Wylej masę na formę wyłożoną folią. Włóż do lodówki na około 10 minut do lekkiego zastygnięcia (w tym czasie drugą część żelatyny mieszaj co jakiś czas). Do drugiej jasnej części masy dodaj drugą porcję żelatyny i wymieszaj. Wylej masę na lekko zastygły malinowy spód. Włóż do lodówki na około 1-2 godziny.
W tym czasie przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia (możesz ją dosłodzić według upodobań). Kiedy galaretka zacznie gęstnieć dodaj maliny. Wylej na serowy spód. Ponownie schowaj do lodówki na kilka godzin aż galaretka całkowicie zgęstnieje.
Smacznego!
Weronika.