Przepis#302 Bezglutenowy cytrynowiec z serową masą

Witajcie, kiedy na dworze zaczyna robić się ciepło czas na orzeźwiający deser czyli bezglutenowy cytrynowiec z masą serową. Ciasto jest lekkie i soczyste dzięki galaretce. Połączenie masy serowej idealnie współgra z dodatkiem cytryny i galaretki o tym samym smaku. Ciasto składa się z bezglutenowego biszkoptu, który przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej; serowej masy do której użyłam sera bez laktozy w kostce oraz cytrynowej galaretki bez cukru. Zarówno do masy serowej jak i biszkoptu dodałam startą skórkę z cytryny by jeszcze bardziej podkreślić cytrynowy smak. Deser jest niezwykle orzeźwiający i smakuje jak najlepsza lemoniada!

Poczęstuj się !

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • starta skórka z ½ cytryny

Masa serowa

  • 230 g sera twarogowego w kostce
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • starta skórka z ½ cytryny

Dodatkowo

  • galaretka cytrynowa bez cukru na 0,5 l wody

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Wsyp ksylitol i miksuj jeszcze przez chwilę. Na konie wsyp mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia a następnie przetnij go na pół.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem i ksylitolem na dość gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę do serowej masy cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodaj ½ startej skórki cytrynowej. Dokładnie wymieszaj.

Formę od pieczenia biszkoptu wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pierwszy krążek ciasta. Wyłoż ½ masy serowej. Przykryj drugim krążkiem. Wyłóż pozostałą masę. Włóż ciasto do lodówki aby masa zastygła.

W między czasie przygotuj galaretkę według przepisu  na opakowaniu. Kiedy galaretka zacznie tężeć bardzo powoli wylej ją na ciasto. Ciasto ponownie schowaj do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *