Przepis #301 Bajeczne FIT ciasto czekoladowe – wegańskie i bez pieczenia

Witajcie, bajeczne, bardzo czekoladowe ciasto inspirowane batonikami/cukierkami Bajeczny. Ciasto jest wegańskie, bez białego cukru oraz nie wymaga pieczenia. Deser składa się z herbatnikowego spodu, czekoladowej masy oraz pysznej czekoladowej polewy. Do przygotowania spodu użyłam herbatników bez dodatku białego cukru. Możesz tak użyć herbatników bezglutenowych  a nawet krakersów. Do zrobienia masy czekoladowej potrzebujesz mleczka kokosowego (takiego z puszki), dobrej jakościowo czekolady – najlepiej bez białego cukru i dodatku mleka, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła gorzka czekolada;) Zarówno do spodu jak i masy potrzebujesz masła orzechowego – wybierz takie 100% bez zbędnych dodatków soli i cukru. Całe ciasto polałam pyszną i ostatnią często przeze mnie używaną polewą czekoladową bez grama czekolady. Deser, aż rozpływa się w ustach i najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód

  • 50 g herbatników – bez cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%
  • 1 łyżeczka kakao

Masa

  • 200 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady min 70% bez cukru
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

Polewa

  • 25 g oleju kokosowego
  • 20 g ksylitolu
  • 15 g kakako
  • *opcjonalnie 1 łyżeczka mleka roślinnego jeśli polewa będzie zbyt gęsta

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz i zblenduj z masłem orzechowym i kakao. Masa powinna się delikatnie kleić – jeśli nie będzie dodaj jeszcze odrobinę masła orzechowego. Masę wyłóż na spód foremki wyłożonej folią spożywczą. Na czas przygotowania masy włóż formę do lodówki.

Masa

W kąpieli wodnej rozpuść mleczko kokosowe, czekoladę, masło orzechowe oraz ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do połączenia i rozpuszczenia składników. Pozostaw na około 20-30 minut do wystudzenia. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Kiedy masa się przestudzi i zacznie gęstnieć wylej ja na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki najlepiej na całą noc – przynajmniej na 4-5 godzin.

Polewa

W rondelku rozpuść olej kokosowy. Dodaj ksylitol oraz kakao. Wymieszaj. Zostaw na kilka minut do przestudzenia.  Tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto. Schowaj ponownie do lodówki aż polewa zastygnie.

Wierzch ciasto możesz dodatkowo udekorować drobno posiekanymi orzeszkami lub całymi orzechami. Ciasto przechowuj w lodówce i wyciągaj bezpośrednio przez podaniem.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz