Przepis#300 Bezglutenowy torcik z orzechami – Ferreo Rocher

Witajcie, to już 300 przepis na blogu health-fit-life.pl ! Z tej okazji przygotowałam przepis na tort bezglutenowy inspirowany czekoladkami Ferreo Rocher z najlepszą polewą świata, która przypadkowo wyszła wegańska. Do zrobienia tortu potrzebujesz między innymi orzechów. Najlepiej jeśli byłyby to orzechy laskowe ale równie dobrze sprawdzą się arachidowe, włoskie a nawet migdały. Biszkopt na tort zrobiłam na bazie mąki kukurydzianej (najlepiej się tutaj sprawdziła; testowałam mąkę kokosową ale niestety zbyt mocno wchłania białka i biszkopt jest zbyt ciężki). Masa kakaowa to serek homogenizowany wymieszany z ksylitolem, kakao, odrobiną mąki kokosowej oraz drobno posiekanymi orzeszkami. Taki krem idealnie nadaje się do przełożona biszkoptu oraz do dekoracji tortu. Na koniec polewa, która całkowicie przypadkowo okazała się wegańska! To czekoladowa polewa bez grama czekolady! Dokładny przepis znajdziecie poniżej.

Z okazji tego, że na blogu pojawił się 300 przepis chciałam Wam dziękować za Waszą obecność tutaj: odwiedziny, komentarze i wskazówki. Bez Was nie było by mnie tutaj!

Zatem smacznego i częstujcie się tortem:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 10 g kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Masa

  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2,5 łyżki ksylitolu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej

Polewa

  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 g ksylitolu
  • 25 g kakao
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Opcjonalnie do dekoracji

  • drobno posiekane orzeszki

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ksylitol i ubijaj dalej. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie chwilę przestudź, wyciągnij z blachy i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przetnij na pół.

Masa

Serek homogenizowany wymieszaj z kakao, ksylitolem oraz orzeszkami. Dodaj 2 łyżki mąki kokosowej, dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut aż masa zgęstnieje. Na talerzu/desce ułóż pierwszy krążek tortu i wyłóż ok 2/3 masy, wyrównaj i przykryj drugim krążkiem. Boki oraz wierzch posmaruj pozostałą masą.

Polewa

W rondelku rozpuść olej kokosowy. Dodaj ksylitol, kakao oraz mleko roślinne. Mieszaj do połączenia składników. Pozostaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia (od czasu do czasu zamieszaj, żeby polewa nie zrobiła się zbyt gęsta). Polej ciasto.

Wierzch ciasta możesz udekorować posiekanymi orzeszkami.

Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *