Przepis#299 Bezglutenowe babeczki z orzechami (Snikers)

Witajcie, bezglutenowe babeczki z orzeszkami oraz kremem orzechowym inspirowane batonikami Snikers. Do przygotowania babeczek możesz użyć dowolnej mąki bezglutenowej: kokosowej, kukurydzianej czy jaglanej lub mąki orkiszowej. Zarówno do ciasta jak i do masy potrzebujesz orzeszków, mogą to być orzeszki ziemne, nerkowca, włoskie czy laskowe a nawet migdały. Przygotowanie babeczek jest bardzo proste i szybkie. Ważne by dobrze ubić białka z których powstaną babeczki a wszystkie pozostałe składniki wymieszać energicznie by białka zbytnio nie opadły. Do przygotowania kremu możesz użyć serek homogenizowany (tak jak u mnie w przepisie), serek mascarpone lub ser twarogowy (gdy krem będzie zbyt rzadki dodaj odrobinę mąki kokosowej do zagęszczenia a jeśli zbyt gęsty dodaj trochę jogurtu naturalnego). Babeczki udekorowane kremem przechowuj w lodówce.

Składniki (12 małych lub 6 dużych babeczek)

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1,5 łyżki ksylitolu + 1 łyżeczka do masy
  • małe opakowanie serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego

Opcjonalnie do dekoracji

  • 1 łyżka posiekanych orzeszków
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka – po jednym po każdym dokładnie miksując. Pod koniec wsyp ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wsyp 1 łyżeczkę posiekanych orzeszków i wymieszaj.  Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do foremek na muffiny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim babeczki do wystudzenia.

Przygotuj krem. Serek homogenizowany wymieszaj z masłem orzechowym, pozostałymi orzeszkami oraz ksylitolem. Wystudzone babeczki udekoruj kremem.

Wierzch babeczek możesz udekorować posiekanymi orzeszkami oraz startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz