Przepis#298 FIT Sernik na kruchym spodzie (Chocolate Chip Cookie)

Witajcie, jeden z ostatnich przepisów na ciasteczka Chocolate Chip Cookie stał się inspiracją do wykorzystania ich w nowym deserze czyli serniku na kruchym spodzie z kruszonką.  To klasyczny sernik na bazie sera twargowego (ser z wiaderka jest zbyt rzadki do przygotowania tego sernika) z dodatkiem budyniu oraz jogurtu naturalnego. Taką masę możesz wzbogacić o świeże sezonowe owoce lub bakalie. Spód i kruszonka powstały na bazie przepisu na ciasteczka Chocolate Chip Cookie – wystarczy przygotować jedno ciasto i je podzielić🙂 Sernik jest puszysty a ciasteczkowy spód oraz kruszonka są chrupkie i przełamują delikatność serowej masy.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód + kruszonka

  • 160 g mąki orkiszowej jasnej/tortowej
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g masła min 82 %
  • 6 kostek gorzkiej czekolady min 70%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu

Masa serowa

  • 460 g sera twarogowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu

Wykonanie

Spód + kruszonka

Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone miękkie masło i masło orzechowe. Wbij jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj posiekaną drobno czekoladę oraz ksylitl. Zagnieć ciasto. ¾ masy ciasta wyłóż na spód a pozostałą część zostaw na wierzch.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsyp budyń oraz ksylitol. Ponownie zmiksuj do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Wierzch posyp resztą ciasta. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik jeszcze na około godzinę (nie otwieraj drzwi piekarnika).

Ciasto przechowuj w lodówce ale przed podaniem wyciągnij chwilę wcześniej. Sernik możesz udekorować czekoladową polewą lub posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *