Witajcie, prosty deser z herbatnikiami oraz lekkim serowo-budyniowym kremem oraz polewą czekoladową czyli FIT Twix. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Bazą jest masa na bazie sera twarogowego, budyniu o smaku toffee oraz daktyli. Spód to herbatniki bez cukru, które możesz zastąpić biszkoptami a wierzch to polewa na bazie czekolady oraz oleju kokosowego. Brzmi pysznie? Spróbuj koniecznie!
Składniki (naczynie o wymiarach 14x 21 cm) Całość: 977 kcal w tym: B: 39 g W: 107 g T: 44 g
- 8 herbatników bez cukru
- 200 g sera twarogowego
- 250 g ugotowanego budyniu o smaku toffee bez cukru (1/2 opakowania ugotowana 250 ml mleka)
- 50 g daktyli
- 3 łyżeczki żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- 5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Wykonanie
Budyń ugotuj i wystudź. Na dnie naczynia ułóż herbatniki. Daktyle zalej gorącą wodą i namocz przez około 15 minut następnie odcedź. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Ser zblenduj z chłodnym budyniem oraz daktylami. Następnie bardzo powoli dodawaj żelatynę do masy dokładnie mieszając. Gotową masę przelej na herbatniki i schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
Przygotuj polewę w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz olej kokosowy. Polej wierzch deseru.
Deser przechowuj w lodówce. Dodatkowo wierzch możesz udekorować posiekaną czekoladą lub kawałkami batona TWIX.
Smacznego!
Weronika.